Loading map...

Jurij Vega

  • 1088

Slovenski matematik in fizik, svetovno znani Baron Jurij Vega se je rodil 23 marca, 1754 v Zagorici pri Dolskem.

Poleg fizika Jožefa Stefana je Jurij Vega najvidnejši slovenski predstavnik naravoslovnih znanosti.

Svojo izobraževalno pot je začel pri domačem duhovniku v Moravčah (nedeljska šola) nato je leta 1767 začel obiskovati ljubljanski licej (»gimnazijo«). Leta 1775 je Vega z odličnim uspehom zaključil študij filozofije in se zaposlil kot inženir za rečno plovbo pri Gabrielu Gruberju (Gruberjev kanal v Ljubljani).

Po službovanju v Ljubljani se je vpisal med topničarje cesarske armade na Dunaju. Leta 1781 je postal podporočnik in le nekaj mesecev za tem začel tudi s poučevanjem matematike na topničarski šoli na Dunaju. Tri leta kasneje je napredoval v poročnika. To je bil čas, ko je izdal prvi logaritmovnik.

Veliko časa je posvečal študiju možnarskih orožij, ki jih je tudi konstruiral. V času vojskovanja je Vega izboljšal domet takratnih možnarjev za skoraj trikrat. Za to izboljšavo je prejel, za tiste čase, najvišje odlikovanje – viteški križec Marije Terezije.

Bojeval se je na številnih frontah. Proti Turkom v Beogradu, proti Francozom ob Renu. Na Moravskem je varoval avstrijske meje pred pruskimi napadi.

Vega je bil poročen s češko plemkinjo Jožefo Svoboda iz Češke Budejovice (České Budějovice) s katero sta povila tri otroke. Njegov rod se je zaključil še za časa njegovega življenja. Preživel je vse tri otroke in tudi ženo. Danes vam bodo, na Vegovi domačiji, njegovo življenje predstavili potomci njegove sestre.

Vegovo najpomembnejše in najodmevnejše delo je desetdecimalni logaritmovnik imenovan »Popolna zakladnica logaritmov« (Thesaurus logarithmorum completus), ki je leta 1794 izšel v Leipzigu.

Znamenite Vegove tablice so najverjetneje največkrat ponatisnjena matematična knjiga na svetu. Ponatisnili so jih več kot 300 krat v vsaj 10 svetovnih jezikih.

Jurij Vega je umrl leta 1802 v precej skrivnostnih okoliščinah. Nekega dne je preprosto izginil. Njegovo truplo so našli v Donavi, nedaleč stran od Dunaja.

# Vegova pot:
Če želite Vego še bolje spoznati vas vabimo, da se sprehodite po Vegovi poti od Dolskega do Zagorice.

# Zanimivo:
Po Juriju Vegi se imenuje krater na Luni

OBISK VEGOVEGA MUZEJA: +386 (0)41 967 813 (g. Jože Pokovec)

Places near byComments...

avatar
Post